SD Ürün Ağacı – SD BOM (Bill of Materials)

Posted on Updated on

Ürün ağacı kısaca, bir ürünü oluşturmak için kullanılan bileşenlerin listesidir. Üretimde bu kavram ürün reçetesi olarak da kullanılır. Satış & Dağıtım modülünde ise, satılabilir malzemelerden oluşan bir set olarak düşünülebilir. Örneğin, masa üstü bilgisayar parçaları olan klavye, fare, monitör, sabit disk vb. gibi ürünler müşterilere tek tek satılabilmektedir. Ancak müşteri tek tek parçaları satın almak yerine bu parçalardan oluşan masa üstü bilgisayarı da satın almak isteyebilir. Bu durumda sistem üzerinde, SD ürün ağacı yapısı kullanılarak alt parçalardan oluşan bir set tanımlanabilmektedir. Tek seviyeli ürün ağacı yapılabileceği gibi çok seviyeli SD ürün ağacı yapmakta mümkündür.

SD ürün ağacı fiyatlandırması, ana kalem seviyesinde veya alt kalem seviyesinde olmak üzere 2 yöntemle yapılabilir.

  • Alt kalemlerde fiyatlandırma
  • Ana kalemde fiyatlandırma

 

  • Alt kalemlerde fiyatlandırma için malzeme anaverisinde “SD:Satış Org. Vr. 2” tabında yer alan kalem tipi grubuna “LUMF yapı/malzeme(aşağı)” girilmelidir.

Malzeme Numarası: 1823

Bom_1

Bu şekilde ana malzeme yaratıldıktan sonra alt kalemlerdeki malzemelerin Item Category Group’ları “NORM” olabilir.

Akabinde yaratmış olduğunuz bu malzemelerin “CS01” işlem kodu ile ürün ağacı oluşturulur.

Bom_2

Bom_3

Ürün ağacı yaratma işlemi tamamladıktan sonra “VA01” işlem kodu ile SD siparişinde 1823 numaralı malzeme girildikten sonra alt kalemlerin otomatik olarak geldiği ve alt kalemlerde fiyatlandırma çalıştığı görülür.

Üst Kalemin Kalem Tipi: TAP

Alt Kalemlerin Kalem Tipi: TAN

Bom_4

  • Ana kalemde fiyatlandırma için malzeme anaverisinde “SD:Satış Org. Vr. 2” tabında yer alan kalem tipi grubuna “ERLA Yapı/malzeme(yukarı)” girilerek ana kalem oluşturulur.

Malzeme Numarası: 1826

Bom_5

Bir önceki alt kalem fiyatlandırmasında olduğu gibi bu senaryoda da “CS01” işlem kodu ile ürün ağacı oluşturulup, sonrasında “VA01” işlem kodu ile satış siparişi açıldığında alt kalemlerin otomatik olarak geldiğini ve fiyatlandırmada alt kalemleri dikkate almayıp sadece üst kalemin fiyatının çalıştığını görebilirsiniz.

Üst Kalemin Kalem Tipi: TAQ

Alt Kalemlerin Kalem Tipi: TAE

Bom_6

Bom_7

Bom_8

SD Ürün Ağacı (SD BOM) hakkında daha detaylı bilgi için “SAP SD Modülüne Giriş” kitabından yararlanabilirsiniz.

Sayfa 149 – 154

Kitabı www.kitapyurdu.com‘dan satın alabilirsiniz.

http://www.kitapyurdu.com/kitap/sap–sd-modulune-giris/377564.html&filter_name=sap%20sd

 

Yorum bırakın